Ons eerste idee: Het Watertuin spel
De oplossing voor naaldenangst?

ConceptArt Colours

Angst voor naalden, en de mogelijke flauwval reactie, is een enorm complex probleem. Sommige mensen weten van zichzelf dat ze bang zijn, of dat ze flauw kunnen vallen. Anderen zijn helemaal niet perse bang, maar worden wel duizelig, misselijk, bleek of zweterig!

Wij denken dat je hersenen bepaalde stress, angst of spanningsreacties veroorzaken, die men vaak pas te laat bewust voelt. Daarom is het moeilijk om er invloed op uit te oefenen.
Wij denken dat een neurowetenschappelijke techniek genaamt ‘biofeedback’ uitkomst kan bieden. Daarom willen wij graag game ontwikkelen die jou niet alleen inzicht kan geven in je emotionele en lichamelijke reacties, maar waarmee je ook kan leren om ze te beheersen en te voorkomen.

Als eerste concept hebben wij “De Watertuin” bedacht: een zen game. Stel je voor, dat je begint met een simpele vijver. In deze vijver druppelt water. Jouw vijver is als een dynamisch schilderij: door middel van het water kan je kleuren toevoegen, die zich vervolgens verspreiden in het water. Je kan je vijver vervolgens gaan ontwerpen, door stenen, planten, en dieren toe te voegen. Het weer is zonnig, de kleuren stralend, en de dieren vrolijk…

… dan pikt een algoritme, dat via de camera je gezicht in de gaten houdt, ineens wat op. De zon verdwijnt achter de wolken, je vissen zwemmen weg, of het gaat zelfs regenen. Je schilderij verliest langzaam zijn kleur. Dit is voor jou het teken dat je in actie moet komen, en dat je moet gaan proberen de zon weer te laten schijnen! Maar hoe? Dat is aan jou om uit te vinden. Je zou bijvoorbeeld kunnen proberen om op je ademhaling te gaan letten. Misschien een mindfulness oefening, of denken aan die ene mooie vakantie met je tenen in het zand? Door te experimenteren, zul je vanzelf gaan ontdekken wat jij moet doen om je vijver mooi, gezond en levendig te houden. Wat werkt kan voor iedereen anders zijn, en daarom is het zo belangrijk dat jij zelf gaat ondervinden hoe jij dat moet doen!

Om een oplossing te kunnen ontwikkelen die niet alleen effectief, maar ook gewenst, leuk én handig is voor iedereen, zoeken we een groep ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals die af en toe met ons wil brainstormen over hoe de beste oplossing eruit moet komen te zien. De wensen en ervaringen van mensen met naaldenangst, en ook de kennis en praktische ervaring van de verpleegkundigen en artsen die te maken krijgen met bange of flauwvallende patiënten, zijn voor ons van onschatbare waarde.

Lijkt het jouw leuk om af en toe met ons om tafel te zitten, en ons te helpen?