Doe mee aan onze onderzoeken
voor individuen met prikangst of lichamelijke reacties.

Korte online survey naar prikangst

Met een anonieme online survey willen we onderzoeken wat de impact van prikangst is op jouw leven. Hoe vaak heb je er last van, en bij welke procedures? Wat voel en denk je dan? Ben je wel eens onwel geworden of flauwgevallen? Maar ook: heeft de prikangst invloed op je gezondheidsgedrag?

Met deze informatie hopen wij meer inzicht te krijgen in wat er precies speelt bij mensen die onwel worden door naalden, met of zonder prikangst!

Prikangst: Wie ervaart wat, waar?

Dankzij de eerste deelnemers aan de hiernaast genoemde survey hebben we al veel waardevolle informatie verzameld voor ons onderzoek.

Om nog beter te begrijpen welke gedragingen, gedachtes en gewoontes invloed hebben op het ervaren van prikangst en welke vervelende lichamelijke reacties, zoals duizeligheid, misselijkheid en flauwvallen hierdoor ontstaan, hebben we nu ook een uitgebreider experiment ontwikkeld.

Virtuele bloeddonatie

Een groot probleem van de lichamelijke en emotionele stressreacties die kunnen ontstaan voor of tijdens het prikken, is dat deze geleidelijk aan en onbewust optreden. Daarnaast zijn ze pas zichtbaar "met het blote oog" op het moment dat ze sterk aanwezig zijn. Ons onderzoek aan de Universiteit van Tilburg richt zich daarom op het ontwikkelen van een methode die aan de hand van gezichtsdata kan zie hoe het met jou gaat, voordat je het zelf kan zien of voelen.

Dit onderzoek voeren we uit met een "warmtebeeldcamera" en een laptop. Dit onderzoek is dus niet online. Je wordt uiteraard niet echt geprikt!

Denk mee over de oplossing!

Om een oplossing te kunnen ontwikkelen die niet alleen effectief, maar ook gewenst, leuk én handig is voor iedereen, zoeken we ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals die af en toe met ons willen brainstormen over hoe de beste oplossing eruit moet komen te zien.

De wensen en ervaringen van mensen met naaldenangst, en ook de kennis en praktische ervaring van de verpleegkundigen en artsen die te maken krijgen met bange of flauwvallende patiënten, zijn voor ons van onschatbare waarde.